Υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος παθήσεων που μπορούν να προκαλέσουν / οδηγήσουν σε προβλήματα όπως πόνος, δυσκολία στην κίνηση κ.α. οι οποίες απαιτούν φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση.
Σε γενικές γραμμές μπορούν να ταξινομηθούν στις εξής κατηγορίες:
- Ορθοπεδικές παθήσεις
- Νευρολογικά προβλήματα
- Αθλητικές κακώσεις
- Καρδιοαναπνευστικές παθήσεις
Οι πιο συνήθεις ορθοπεδικές παθήσεις περιλαμβάνουν μεταξύ πολλών άλλων: αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία, περιαρθρίτιδα ώμου, συνδεσμικές κακώσεις στο γόνατο, επικονδυλίτιδα, ημικρανίες/πονοκέφαλοι αυχενικής αιτιολογίας, οστεοαρθρίτιδα, τενοντίτιδα, κλπ. Τα νευρολογικής αιτιολογίας προβλήματα έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με κινητικές δυσκολίες και προβλήματα ισορροπίας και αδυναμία. Οι αθλητικές κακώσεις αφορούν τραυματισμούς όπως: μυϊκή καταπόνηση, θλάσεις, διαστρέμματα και τραυματισμοί των συνδέσμων, κλπ.
Σπονδυλικής στήλης
Η σπονδυλική στήλη αποτελεί τον βασικό κορμό του ανθρώπου. Αποτελείται από 7 αυχενικούς, 12 θωρακικούς, 5 οσφυϊκούς σπονδύλους, το ιερό οστό και τον κόκκυγα. Κάθε 2 σπόνδυλοι αποτελούν μια άρθρωση και ενδιάμεσα τους υπάρχει ένα «μαξιλαράκι», ο μεσοσπονδύλιος δίσκος. Οι συνηθέστερες κακώσεις στην σπονδυλική στήλη είναι οι «κήλες» των μεσοσπονδύλιων δίσκων.
Ωμικής ζώνης
Η ωμική ζώνη αποτελείται από τρεις αρθρώσεις, την στερνοκλειδική, την ακρωμιοκλειδική και την γληνοβραχιόνια, στις οποίες προστίθετε και η διασύνδεση της ωμοπλάτης με το θωρακικό τοίχωμα ή αλλιώς ωμοπλατοθωρακική άρθρωση. Και οι 4 αρθρώσεις συνεργάζονται συγχρόνως για να επιτευχθεί η επιθυμητή κίνηση. Την άρθρωση την σταθεροποιούν οι σύνδεσμοι (ακρωμιοκλειδικός, ακρωμιοκορακοειδής, κορακοκλειδικός και οι εγκάρσιοι σύνδεσμοι της ωμοπλάτης), καθώς και οι τένοντες του πετάλου των στροφέων (υπερακάνθιος, υπακάνθιος, υποπλάτιος και ελάσσων στρογγύλος) και της μακράς κεφαλής του δικεφάλου, μαζί με τον αρθρικό θύλακο. Η άρθρωση του ώμου παρουσιάζει περισσότερη κινητικότητα παρά σταθερότητα γι’αυτό και δημιουργούνται προβλήματα αστάθειας στον ώμο.
Αγκώνα
Η άρθρωση του αγκώνα αποτελείται από 3 οστά, το βραχιόνιο, την κερκίδα και την ωλένη. Συνήθη προβλήματα αποτελούν η έσω και η έξω επικονδυλίτιδα.
Καρπού & άκρας χείρας
Η άρθρωση του καρπού αποτελείται από την κερκίδα, την ωλένη και τα οστάρια του καρπού. Η άκρα χείρα από τα οστάρια του καρπού, τα μετακάρπια και παρακάτω τα δάχτυλα.
Ισχίου
Οι αρθρικές επιφάνειες της άρθρωσης του ισχίου είναι η μηνοειδής επιφάνεια της κοτύλης και η κεφαλή του μηριαίου οστού. Το ισχίο είναι μία άρθρωση που παρέχει περισσότερη σταθερότητα παρά κινητικότητα με σκοπό να αντέχει στα μεγάλα φορτία που δέχεται. Οι πιο συχνές παθήσεις είναι η οστεοαρθρίτιδα και η θυλακίτιδα.
Γόνατος
Η άρθρωση του γόνατός είναι η πιο μεγάλη από τις αρθρώσεις του σώματος. Είναι μια σύνθετη άρθρωση και αποτελείται από την κνημομηριαία άρθρωση και την επιγονατιδομηριαία άρθρωση που περιβάλλονται από κοινό αρθρικό θύλακο. Είναι μια άρθρωση αρκετά σταθερή και σε αυτό συμβάλλουν κυρίως οι σύνδεσμοι και οι μηνίσκοι της. Πιο συγκεκριμένα ο έσω και έξω μηνίσκος οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την απορρόφηση των κραδασμών του γόνατος. Οι χιαστοί σύνδεσμοι χρησιμεύουν για να ελέγχουν συγκεκριμένες κινήσεις. Περιορίζουν την έκταση και εμποδίζουν την στροφή από θέση έκτασης. Ελέγχουν την πρόσθια και οπίσθια κύλιση του μηριαίου πάνω στην κνήμη διασφαλίζοντας την προσθιοπίσθια σταθερότητα του γόνατος. Ο έσω και ο έξω πλάγιος σύνδεσμος χρησιμεύουν για να ελέγχουν την έκταση και την πλάγια κίνηση του γόνατος. Τέλος, ο επιγονατιδικός σύνδεσμος ο οποίος συνδέει το κατώτερο χείλος της επιγονατίδας με το κνημιαίο κύρτωμα. Οι συνήθεις κακώσεις του γόνατος είναι συνδεσμικές.
Οπίσθιος Χιαστός Σύνδεσμος: Τραυματίζεται κατά την βίαιη μετατόπιση της κνήμης προς τα πίσω με το γόνατο σε κάμψη.
Πλάγιοι Σύνδεσμοι: Τραυματίζονται κατά την βίαιη μετατόπιση της κνήμης στο πλάι.
Ποδοκνημικής & άκρου πόδα
Η άρθρωση της ποδοκνημικής και του άκρου ποδός είναι πολύπλοκες αρθρώσεις. Η ποδοκνημική σχηματίζεται από την άρθρωση του αστραγάλου με τα σφυρά της κνήμης και της περόνης. Η άρθρωση προστατεύεται από δυνατούς συνδέσμους για την σταθερότητα της. Πιο συγκεκριμένα 5 πολύ δυνατές συνδεσμικές δεσμίδες ενισχύουν την έσω πλευρά (δελτοειδής σύνδεσμος), ενώ 3 προστατεύουν την έξω πλευρά (έξω πλάγιος σύνδεσμος). Στην συνέχεια υπάρχει η υπαστραγαλική άρθρωση που είναι μεταξύ τη κάτω πλευράς του αστραγάλου και της πτέρνας, τα οστά του ταρσού, τα μετατάρσια και τα δάχτυλα για να συνθέσουν τελικά τον άκρο πόδα. Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί στην ποδοκνημική είναι οι συνδεσμικοί.
- έντονη καταπόνηση στην ορθοστασία
- ποδική καμάρα υπερβολικά υψηλή (κοιλοποδία) ή χαμηλή (πλατυποδία)
- σφικτούς μύες στην γαστροκνήμια
- κάποιον τραυματισμό από υπέρχρηση