Αποκατάσταση

Άσκηση με ιμάντες αντίστασης

Αποτελεί ίσως την πιο σημαντική άσκηση στην αρχή της αποκατάστασης. Ενδείκνυται για τενοντοπάθειες και μυϊκά προβλήματα.

Άσκηση αντίστασης

Ενδυνάμωση των μυών των άνω, κάτω άκρων και του κορμού κυρίως με την χρήση μηχανημάτων, όπως το field power ή αλτήρων. Συνιστάται σε μετεγχειρητικές περιπτώσεις κυρίως των κάτω άκρων.

Αερόβια άσκηση

Η επιστροφή στην καθημερινότητα και στις αθλητικές δραστηριότητες απαιτεί καλή αερόβια ικανότητα (αποτελεί τον κυριότερο τρόπο του προσδιορισμού της φυσικής κατάστασης και ορίζεται ως η διατήρηση μιας σχετικά μέτριας έντασης άσκησης για παρατεταμένη διάρκεια, ενώ είναι γνωστή και ως μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2 max)). Η άσκηση γίνεται κυρίως με την χρήση διαδρόμου ή στατικού ποδηλάτου, κατά κύριο λόγο σε τραυματισμούς κάτω άκρων.

Ιδιοδεκτικότητα - ισορροπία

Απαραίτητη είναι η επανεκπαίδευση της ισορροπίας και της ιδιοδεκτικότητας τόσο σε τραυματισμούς κάτω άκρων όσο και άνω άκρου και κορμού. Η ιδιοδεκτικότητα ή κιναισθησία είναι η αίσθηση που μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε την τοποθεσία, την κίνηση και τη δράση των τμημάτων του σώματος. Περιλαμβάνει ένα σύνολο από αισθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αντίληψης της θέσης των αρθρώσεων και της κίνησης, της μυϊκής δύναμης και της μυικής προσπάθειας. Αυτό επιτυγχάνεται με ασκήσεις πάνω σε ειδικές επιφάνειες συνήθως ασταθής, όπως σανίδες ισορροπίας, μπάλες, τραμπολίνο, bosu, blazepods και άλλα, ενώ μπορεί να γίνει και με ειδικές στατικές ασκήσεις χρησιμοποιώντας μόνο το σώμα.